September - Agenda

Ga naar de inhoud

September

September 2022


2 t/m 4 - Rotterdam
18e Shantyfestival Rotterdam - Genre : Shanty & Seasongs
Na een pauze van drie jaar kunnen we eindelijk weer een groots Shantyfestival organiseren in Rotterdam. Op 6 verschillende podia zullen zo'n 30 verschillende shantykoren optreden op 3 en 4 september. Shantykoor Langesund uit Noorwegen zal het hele weekend aanwezig zijn en op 4 september zal ook Shantykoor Blankenberge uit België van de partij zijn. Natuurlijk is er ook een optreden van het kinder-shantykoor De Rotterdamsche Scheepsmaetjes. Wij hopen weer heel veel mensen te ontmoeten in dit shanty-weekend.

2 - Nijkerk (bij de Haven)
Sleepbootdagen- Genre : Shanty & Seasong
Optreden van Zeemanskoor Nijkerk tijdens de sleepbootdagen in Nijkerk vanaf 20.00 u.
2 t/m 4 - Rotterdam
18e Int. Shantyfestival Rotterdam - Genre : Shanty & Seasong
Tijdens de Wereldhavendagen organiseert de Stichting Shantyfestival Rotterdam jaarlijks een meerdaags Shantyfestival rond de Leuvehaven, het historisch maritieme centrum van Rotterdam, met koren uit binnen- en buitenland. Op vrijdag 2 september is de openingsavond op het hoofdpodium in de tent op Plein 1940 van 18.30-22.00 uur, zaterdag 3 en zondag 4 september op diverse locaties rond de Leuvehaven van 12.00-17.00 uur. Op zaterdag loopt het programma op het hoofdpodium in de tent door tot 21.30 uur.
Shanty-liederen zijn een traditie uit de oude zeilvaart en vormen een spiegel van een cultuur die deel uitmaakt van de Rotterdamse identiteit: Rotterdam, grote haven, dus ook havenliederen. De Stichting Shantyfestival is er bijzonder trots op dat het zingen van Shanties door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is aangemerkt als Immaterieel Cultureel erfgoed.
Wat het zingen van Shanties zo uniek maakt is, dat de nadruk ligt op het ritmisch zingen, soms rauw, soms meedogenloos, dan weer melancholiek of juist vrolijk. Zo weerspiegelen zij het zware werk aan boord van het zeilschip, zoals bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen en het lichten van de ankers. Maar ook andere aspecten van het leven van de ruwe zeelieden van toen: havenliedjes en kroegliedjes, die vooral gingen over heimwee, vrouwen en drank. De muziekinstrumenten, die gebruikt werden, moesten gemakkelijk op reis meegenomen kunnen worden. Dat zie je nu nog terug bij de meeste koren.  

Een unieke gelegenheid om in Europa's grootste havenstad de sfeer van het leven van de zeelieden van weleer te proeven.

3 - Nijkerk (bij de Haven)
Sleepbootdagen- Genre : Shanty & Seasong
Shanty festival tijdens de sleepbootdagen met 6 koren in het centrum van Nijkerk vanaf 12.00 u.
10 - Leeuwarden
13e GJ Internationaal Shantyfestival - Genre : Folk, Shanty & Seasongs
Op 10 september 2022 organiseert het Leeuwarder Shantykoor voor de 13e keer haar Internationaal GJ Shantyfestival in het centrum van Leeuwarden. Totaal kunnen 12 Shantykoren deelnemen en er wordt op 4 podia opgetreden. De inschrijving is inmiddels geopend. Bij belangstelling graag een mailtje naar: jokeblokker.shantyfestival@gmail.com  Na de inschrijving wordt een definitieve keuze gemaakt.

11 -  Vesting Willemstad
Shanty & Seasong Festival- Genre : Shanty & Seasongs
Op zondagmiddag 11 september 2022 organiseert Havenkoor Fortitudo uit Willemstad (N.Br. gemeente Moerdijk) de 12e editie van het jaarlijkse Shanty & Seasong Festival. Na alle beperkingen van de afgelopen jaren is besloten een festival te organiseren met minder koren, namelijk 9. Deze koren treden beurtelings op op drie professionele podia die geplaatst worden in het centrum van de oude en dan autovrije vestingstad aan het Hollands Diep. Het gratis toegankelijke festival trok voorheen naar schatting tussen de 5000 en 6000 bezoekers. Het festival begint om 12.30 uur na opening door de burgemeester gevolgd door een optreden van het organiserende Fortitudo en andere koren. De koren verzorgen een non-stop programma dat tot 17.05 uur duurt. De koren die deelnemen zijn voor een deel dezelfde als die gekozen waren voor 2020. In alfabetische volgorde op plaatsnaam nemen de volgende koren deel: De Loswalklinkers Dongen Shantykoor Midscheeps Leidschendam Shantykoor The Salty Dogs Mierlo Shantykoor De Bosssche Maten Oudenbosch Schipperskoor Recht zo die Gaat Raamsdonkveer Chanteymen Roosendaal Shantykoor Scheveningen Scheveningen Zeemanskoor De Kreekrakkers Stampersgat Havenkoor Fortitudo Willemstad
11 -  Emmen
18e Int. Shanty & Seasong Festival- Genre : Shanty & Seasongs

18 - ENKHUIZEN
Presentatie CD Delta - Genre : Folk
Op 18 september 2022 presenteert de maritieme folkgroep PEKEL nogmaals en op verzoek van fans in Noord-Holland haar nieuwe cd DELTA. Een rijk
geïllustreerd boek met liedteksten en akkoorden, een cd van maar liefst 70+ minuten en een historische kaart met QR-codes, die verwijzen naar internetlocaties
met een bij de nummers passend filmpje.
24  - Drachten
Shantyfestival Smallingerland - Genre : Folk, Shanty & Seasongs
Internationaal Shantyfestival op zaterdag 24 september in Drachten. Piraten, ruige zeelui, shantyzangers en zeelieden zorgen voor muzikaal vertier in het centrum van Drachten. Op zaterdag 24 september vanaf 12.00 uur klinken er door het centrum van Drachten weer de zeemansliederen en shanty’s zoals in vroegere tijden. Voor één dag is Drachten een bruisende havenstad. 13 shanty- zeemanskoren, Visvrouwenkoren en piratenkoren uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland nemen deel aan het grote Shantyfestival. Zij nemen het publiek mee in de tijden van vroeger toen de shanty’s gezongen werden met het aan boord brengen van de lading en de heimweeliederen, die na het werk aan boord gezongen werden. Heimwee naar huis. Maar ook de ruige shanty’s van de havenkroegen en het passagieren in de havens. Zingen verbindt mensen en zo is het prachtig dat er zoveel shantykoren en groepen zijn , die graag naar Drachten komen om het festival tot een succes te maken.

Om 12.15 uur wordt het startsein op het Museumplein gegeven door de wethouder van Cultuur van Smallingerland, gevolgd door de samenzang van ruim 400 shantyzangers. Deze 5de editie o.l.v. Willem Zijlstra en de muzikanten van de Brêgesjongers uit Opeinde. Drie koren,de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle, de Peijesjongers uit Drachten en de Brêgesjongers uit Opeinde organiseren samen o.l.v Joke van der Zwaag met de werkgroep en het SSS bestuur het tweejaarlijkse shantyfestival. Ze hopen het met de vele vrijwilligers weer tot een groot een succes te maken. Op 6 verschillende podia verspreid in het centrum van Drachten treden naast de organiserende koren de volgende koren op: De Boekaniers uit Harderwijk, De Warringers uit Joure, de Hellingbazen uit Veenwouden, Grytje Sprot uit Hindelopen, het Duitse koor uit Oldenburg, Het Doekegat Piratenkoor uit Uithuizermeden, De Magellangsingers uit Delfzijl, de VoortVarende Vrouwen uit Rottevalle, De Headammers uit St. Nicolaasga en The Forbittercrew uit Leeuwarden. Ook Shanty Nederland, een overkoepelde organisatie waar alle shantykoren bij aangesloten zijn is present en staat met een infomarktkraam op het Museumplein.

Jong en oud wordt bij dit festival betrokken en in de zorgcentra Warrenhove en Rispinge treden vanaf 10.30 uur een aantal koren op. Na de samenzang van de 13 deelnemende koren op het Museumplein verspreiden de piraten en shantyzangers zich in het Centrum van Drachten naar de 6 podia, waar gezongen wordt tot 17.00 uur. Kom naar Drachten en geniet van de zeemansliederen. Voor meer info over het festival en de koren zie facebook Shantyfestival Smallingerland en www.shantysfestivalsmallingerland.nl St. Shantyfestival Smallingerland Inl. 06-55864180
25 - Elst
Aan dek met Alle Hens - Genre : Shanty & Seasongs

25  - Nuenen
Zingerij Dwarsgetuigd viert 25 jarig jubileum met afscheidsconcert - Genre : Folk, Shanty & Seasongs
In september viert het Nuenense shantykoor Zingerij Dwarsgetuigd haar 25 jarig jubileum met een bijzonder optreden, namelijk een afscheidsconcert. Een allerlaatste optreden dus, waarmee dit roemruchte koor in het bijzonder afscheid wil nemen van de inwoners van Nuenen, de thuishaven waar de koorleden al die tijd samenkwamen om te oefenen. Dit unieke concert vindt plaats in het Klooster, op zondag 25 september van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Tijdens haar 25 jarig bestaan is Zingerij Dwarsgetuigd uitgegroeid tot een bekende naam in de shantywereld in binnen- als buitenland. Zo werd, mede dankzij het inspirerende en originele optreden van Dwarsgetuigd, op 12 juli 2018 in het Openluchtmuseum te Arnhem het zingen van shanty’s officieel bestempeld tot Immaterieel Cultureel Erfgoed. Zingerij Dwarsgetuigd brengt dus de echte, originele shanty’s ten gehore, zoals die op de oude, dwarsgetuigde zeilschepen werden gezongen. Vandaar de naam, die ook verwijst naar het vermeende dwarse Nuenense karakter. U bent van harte welkom en wij hopen dat u nog eenmaal komt genieten van Zingerij Dwarsgetuigd
ADRES
Pr. Hendrikweg 14
Putten
INFO
KvK 52597636
NL48 RABO 012.32.10.240
ANBI
Alg. Nut Beoogde Instelling
RSIN/Fiscaal nr. ANBI: 08505.15.536
Terug naar de inhoud